5 x juldrama

Julefrid är inte alla förunnat. Och vägen dit kan vara kantad av hårda krockar mellan förväntning och realitet.

1. Hjalmar Söderbergs novell Pälsen (ur Historietter) är en klassiker i sammanhanget. Om den magre, utslitne Dr Henck som lånar en päls av häradshövdingen på julafton och får ett annat mottagande hemma än han väntat sig.


2. Franska filmen En julberättelse av Arnaud Desplenchin är är ett sorgligt och galghumoristisk juldrama kring ett familjetrauma. Modern Junon (Catherine Deneuve) får strax innan jul beskedet att hon har cancer. Tre vuxna barn plus barnbarn kommer hem för att fira en högborgerlig jul. Många gamla sår rivs upp och konflikter fullkomligt exploderar alltmedan festförberdelser och firandet fortskrider.

3. I John Grishams roman Julfritt bestämmer sig Luther och Nora för att inte fira jul. De vill slippa trängas på varuhus för att köpa julklappar, laga och äta en massa fet julmat och bjuda grannarna på det traditionella julkalaset. Varför inte åka till Karibien istället? Deras ställningstagande får dock konsekvenser de inte kunde ana. En dråplig skildring av vår tids julhysteri.

4. Will har aldrig behövt jobba - han lever gott på intäkterna från den kända jullåt hans far en gång skrev. Det är utgångspunkten i Nick Hornbys roman Om en pojke. Will går med i en förening för ensamstående föräldrar för att träffa lättraggade unga mammor. Där får han också den tolvårige Marcus på halsen, vars mor är ordentligt deprimerad. Inget blir som Will har tänkt sig, men det slutar med en fantastisk jul. Har även filmatiserats med charmören Hugh Grant i huvudrollen.


5. Julen i Ingmar Bergmans mastodontverk Fanny och Alexander har för många svenskar blivit sinnebilden för ett riktigt fint julfirande. Kanske mest för dess scenografi: fantastiska miljöer och kostymer från tidigt 1900-tal bäddar in en stundom otäck familjesaga.  I en liten svensk stad får vi följa familjen Ekdahl vars matriark är en rik begåvad kvinna med tre söner. En av sönerna, Oscar, driver den lokala teatern och har med sin hustru två barn: Fanny och Alexander. När Oscar dör en tidig död gifter sig änkan med stadens biskop och ett helt nytt liv väntar Fanny och Alexander..

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Sara Lafolie den 21 december 2011