5:an lysande finska författare

5:an - finska och finlandssvenska kvinnor inom romankonst och lyrik

Sofi Oksanen
(f.1977) debuterade 2003 med Stalins kossor, och väckte redan då uppmärksamhet med såväl sitt färgstarka yttre som berättelsen om en anorektisk kvinna utan tillhörighet. Men det var med Utrensning hon väckte sensation; en ”deckare” mer spännande än Stieg Larsson-trilogin men utan dess försonande superhjältinna. Boken har allt: den är fantastiskt vävd i nutid och dåtid, har ett språk som är fullkomligt klart(skickligt översatt till svenska av Janina Orlov) och den berättar en historia om ett grannland, Estland, vi egentligen inte tål att höra men måste lyssna på till slut. 

Eva-Stina Byggmästar
(f. 1967) Finlandssvensk* poet med mod och lekfullhet. Trots humoristiska titlar som Bo under ko och Men hur små poeter finns det egentligen är det här dikt att ta på största allvar.
Hennes språklekar ger mersmak, och kan rentav vara en ingång till poesi som form.
Eller som hon själv uppmanar oss:

Dia dikter
du också

Monika Fagerholm
(f.1961 ) Mångprisbelönt (bl.a. Augustpriset för Den amerikanska flickan ) finlandssvensk* författare som lyckas gestalta något tidigare ganska oomskrivet, nämligen flickors inre värld.
Och det är mörkare och mer spännande än det låter!
Börja med Underbara kvinnor vid vatten och fortsätt med Diva.

Eeva Kilpi
(f.1928)

Säg till om jag stör,
sa han när han steg in,
så går jag med detsamma.

Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens.
Välkommen.
 
Den dikten brukar ofta citeras, men visste du att poeten är Eeva Kilpi, och att du hittar den i diktsamlingen Sånger om kärlek (översatt till svenska av Ulla-Marie Kankaanpää).
Hennes diktning rymmer värme, humor, mörker och klokhet, och lyckas med några få strofer fånga livsviktigheter som kärlekens väsen och livets skörhet.
Hon skriver också romaner; läs den självbiografiska Vinterkrigets tid, med fortsättning.

 Tove Jansson
(1914 – 2001)
Vem känner väl inte till Muminvärlden? Finlandssvenska* Tove Jansson blev världsberömd för sina barnboksfigurer, sprungna ur en arg marginalteckning i andra världskrigets skugga.
Men vet ni att hon också skrev romaner (och var en skicklig konstnär)? Läs Sommarboken, ett njutbart triangeldrama mellan barnet, den gamla damen och naturen, eller Rent spel som kommer nära verklighetens Tove med sin klarsynta beskrivning av ett förhållande.

*Finländare vars första språk är svenska

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Solna Administratör den 6 september 2012