5:an - kvinnoöden från när och fjärran

Skratta, förfäras, och lev med i kvinnoliv från olia tider och olika delar av världen.

1.Sin, Kyŏng-suk: Ta hand om min mor

På ett ögonblick förändras livet för Park So–nyos familj. Hon, mamman och hustrun som  alltid funnits där är plötsligt försvunnen. Ett tröstlöst letande börjar. Familjen försöker med alla medel hitta henne. De börjar också att omvärdera det liv mamman levde – hade de verkligen rätt bild av henne? En roman från dagens Sydkorea.

2. Cleave, Chris: Little Bee
Little Bee har varit inlåst på en flyktingförläggning i två år när hon plötsligt släpps fri en dag , men utan pengar och id-handlingar. Det enda hon har är ett visitkort från en man vid namn Andrew O´Rourke – en man som med sin fru Sarah var med på den där ödesdigra dagen på en strand i Nigeria. Dramatiska saker händer när Little Bee äntligen kommer fram till familjens hus…

3. Van Niekerk, Marlene: Agaat
Agaat  hämtas från sin by som liten flicka och blir en slags fosterdotter till Willa de Weet. När Willa sedan får en biologisk son degraderas Agaat till tjänare, barnflicka och allt i allo. Romanen är en bitter uppgörelse mellan Agaat och Willa, som är nu är förlamad och döende i als. En  stark skildring av två kvinnoöden i rasåtskillnadens Sydafrika, och dagens.

4. Stockett, Kathryn: Niceville
Aibileen och Minny har arbetat som hemhjälp åt vita kvinnor i hela sitt liv. De svarta kvinnorna i Jackson, Missisippi vet mer om sina vita familjer än de kanske önskar. I spåren av 1960-talets upprorsanda kontaktas de två av en ung vit societetsflicka som vill skriva en bok om dessa kvinnor och deras liv. Ju mer projektet framskrider, desto mer förändras både hon och de kvinnor vars liv hon skriver om.

5. Rosman, Ann: Mercurium

Året är 1806. Metta Fock Ridderbielke förs som fånge till Marstrand och Carlstens fästning, anklagad för giftmord. Under hela den utdragna rättegången har hon nekat till anklagelserna, och nu är hon dömd att sitta "på bekännelse". Isolerad i fästningen ska hon stanna, tills hon erkänner eller går under. Parallellt med berättelsen om Metta får vi följa kriminalkommissarie Karin Adler som ska utreda mord som begåtts på just Carlstens fästning. Har dessa två kriminalfall ett samband? 

 

 

 

 

 


 
 

 1. Ta hand om min mor

  Av: Sin, Kyŏng-suk
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från övriga språk
  Finns som: Bok
 2. Little Bee

  Av: Cleave, Chris
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 3. Agaat

  Av: Van Niekerk, Marlene
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från nederländska
  Finns som: Bok
 4. Mercurium

  Av: Rosman, Ann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Niceville

  Av: Stockett, Kathryn
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 6. I det här trädet

  Av: Kieri, Katarina
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: DAISY

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Anneli Lidström den 16 juni 2012